DE VIERSTROOM

filatelistenvereniging

Arnhem, Elst, Velp, Rozendaal

RONDZENDING

 

RONDZENDING

 

Rondzending

 

Om deel te kunnen nemen moet u lid zijn van de vereniging en aangeven dat u wilt deelnemen aan de rondzendingen. U ontvangt meestal twee dozen thuis en in elke doos zitten 10 boekjes. U mag ze drie dagen in huis houden en er naar hartenlust in snuffelen. Daarna brengt en geeft u de doos door aan uw opvolger. De uitgenomen zegels rekent u af door middel van een overschrijving op de rekening van Hoofd Rondzending..In de rondzenddozen zitten postzegels, postzegelboekjes, blokken, velletjes, strips en/of post(waarde)stukken, waarmee u uw verzameling kunt aanvullen. De prijs van de postzegels en/of ander filatelistisch materiaal zal doorgaans behoorlijk onder de cataloguswaarde liggen. Dit maakt de rondzending voor velen heel aantrekkelijk. 

Er is ook een rondzending van post(iswaarde)stukken. De enveloppen met post(waarde)stukken bevatten zeer interessante stukken (zoals velletjes, eerste daErg enveloppen, historisch interessante stukken). Wilt u er meer van weten! Laat het ons weten.  Zie de adressen onder het kopje CONTACT van Hoofd Rondzendingen en Distributie.

Ook kunt u zelf rondzendboekjes vullen en in circulatie brengen. Als u mee wilt doen, kunt u contact opnemen met het Hoofd Rondzendingen. Hij helpt u graag verder. De spelregels zijn als volgt:

• De zegels redelijk prijzen.

• In de boekjes een alfabetische of chronologische volgorde aanhouden.

• Boven de zegels het catalogusnummer en eronder het gevraagde bedrag vermelden.

• Voor op de kaft de gebruikte catalogus vermelden.

• Naast het catalogusnummer de kwaliteit van de zegel vermelden,

   XXX  postfris -- volle gom, zonder plakker(resten)

   XX    ongebruikt -- met plakker(resten) en zegels, uitgegeven zonder gom

   X      ongebruikt -- zonder gom, al of niet met plakker(resten)gebruikt c.q. gestempeld

• zegels goed bevestigen.

• zegels van enige waarde duidelijk merken, o.a. doortrekken van de stempel, en zo gewenst, plak een     fotokopie van de zegel op de blanco linkerbinnenpagina. Een met zorg ingeplakt boekje en met 

   duidelijk geschreven tekst verhoogt de verkoopbaarheid van de zegels.

Op de linker foto zijn de kratten met vele boekjes te zien.  Voordat de boekjes rond kunnen gaan, moet eerst nog heel wat werk verricht worden. De boekjes worden gesorteerd en met +/- 8 stuks in een doosje gedaan. Welke boekjes dat zijn, moet eerst administratief worden vastgelegd in een computerbestand. Als alle dozen gevuld zijn, moeten ze gebracht worden naar de sectiehoofden. Dan kan het rondzendgebeuren weer voor een heel seizoen gaan draaien.

Een van de meest gewaardeerde activiteiten van de vereniging is de rondzending. De rondzending biedt u de mogelijkheid om thuis uit een aantal boekjes, (zie  foto rechts) die zegels er uit te halen, die u mist. Op deze lege plek in het boekje zet u uw lidmaatschapsstempeltje en het verschuldigde bedrag maakt u over op de rekening van Hoofd Rondzendingen.